Zelfs de wetenschap zegt het: een ‘Mindful-Leven’ heeft een positieve invloed heeft op je persoonlijk welbevinden. Mindfulness (MBSR) is een combinatie van de Oosterse wijsheid en Westerse psychologie.
Mindfulness betekent ‘oplettendheid’. Met je aandacht zijn bij wat je doet. Aandacht voor wat er gebeurt in jezelf, je lichaam en je omgeving. Dat ‘stilstaan’ geeft je een keuze moment. Een pauze waarin je bewuster kiest hoe je wilt reageren in plaats van je ‘snelle’ automatische reactie te volgen.
Aandacht is nodig voor alles wat je in je leven wilt bereiken. En aandacht kan je trainen! Hoe richt je aandacht? Hoe ‘gedraagt’ aandacht zich? Want ook aandacht heeft zo zijn vaste ‘gewoonten’.
Hoe vaak ben je bijvoorbeeld met je volle aandacht bij wat je doet? Gedachten rennen soms bij het opstaan al naar het eind van de dag. Aandacht is nu eenmaal snel afgeleid.
Als je je aandacht hebt bij wat je op dat moment doet, ben je je bewust van wat je doet en hoe je het doet. Hierdoor schakel je minder snel over naar vaste (vaak disfunctionele) reactiepatronen. Je creëert als het ware een korte pauze. Dat geeft je de ‘ruimte’ om het gewone, automatische bewustzijn te vervangen door een ‘bewust’ bewustzijn. Je kiest hoe je wilt reageren in plaats van het onbewust doorschakelen naar de automatische piloot wat we vaak doen.
Door het gericht trainen van aandacht en de waarnemerspositie ga je zien hoe je met gedachten en gevoelens omgaat. Zonder inhoudelijk diep op de gevoelens of gedachten in te gaan, leer je vooral het opmerken en toelaten ervan.
Wat ervaren deelnemers in hun dagelijks leven na het volgen van de training?
De training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2 uur. Naast de bijeenkomsten word je uitgenodigd iedere dag een half uur tot een uur aan ‘huiswerk’ te besteden. Tijdens de training krijg je een uitgebreid werkboek en geluidsbestanden om thuis te oefenen.